Festival

Festival literature sveta – Fabula je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in eden pomembnejših v širši regiji. Poteka od leta 2003, v tem času pa je gostil številne najpomembnejše sodobne avtorje in avtorice: Herto Müller, Irvina Welsha, Jonathana Franzna, Hanifa Kureishija, Davida Grossmana, Janice Galloway, Richarda Flanagana, Taiye Selasi, Tatjano Tolstoj, Erica Vuillarda, Rachel Cusk, Deborah Levy, Džoho Alharti, Bernharda Schlinka, Vladimirja Sorokina, Chimamando Ngozi Adichie in mnoge druge. Koncept festivala se je v letih razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtorjev, ki že veljajo za književne klasike ali pa so v zadnjih letih s svojim delom izrazito zaznamovali svetovno literaturo, pri čemer v sklopu programa Fabula Hub festival pozornost namenja tudi obetavnim, še uveljavljajočim se imenom.

 

Izhodišče fokusa festivala v letu 2023 je bilo usmerjeno v vprašanje preteklega, kaj se lahko (in česa se nismo) naučili prav na primeru preteklosti – kako sence preteklega vplivajo na našo sodobnost in kakšne nauke nam sporočajo na naši poti v prihodnost. Festivalski slogan (re)konstrukcije spomina je v svojem dogajanju združil mednarodno uveljavljene avtorje ter avtorice, ki ta hip veljajo za najboljše tako v svojih državah kot v svetovnem merilu: Oksano ZabužkoTatiano ȚîbuleacJoséja Luísa PeixotaLászla KrasznahorkaijaBernardine Evaristo in Cristino Morales.

 

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Doslej so v teoretskem fokusu že gostovali Slavoj Žižek, Terry Eagleton, Chantal Mouffe, Eva Illouz, Jean-Claude Milner, Patrick Boucheron, Umberto Galimberti, Chimamanda Ngozi Adichie in številni drugi. Festival Fabula ob tem odlikuje tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva ter prinaša vse od otroškega in mladinskega programa (Mlada Fabula), interaktivnih literarnih instalacij v javni prostor (Fabula polis), sodelovanj s slovenskimi založniki in knjigarnami (Fabulin izbor), žanrskega prepletanja med literaturo in gledališčem in ostalimi umetnostnimi žanri (Fabula izven literature), do projektov vzpostavljanja festivala kot inkubatorja novih literarnih idej ter prihodnjih literarnih usmeritev (Fabula Hub), s čimer krepimo prostor širše literarne in družbene skupnosti.


Osrednji gosti festivala in izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub vsako leto pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. Pogosto se ob tem zgodi, da so s festivalom Fabula pomembni avtorji sploh prvič prevedeni v slovenščino. Pomembno poslanstvo festivala je seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še precej neznana.

 

Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov, saj festivalska želja tudi v prihodnje ostaja dostopnost knjižnega programa in širjenje bralne kulture med javnost oziroma bralstvo.

 

Festivalska ekipa

Aljaž Koprivnikar

umetniški vodja festivala

aljaz.koprivnikar@beletrina.si

 

Barbara Zonta

izvršna producentka festivala

 

Aleš Šteger

programski direktor Beletrine

 

Tina Vrščaj, Špelca Mrvar in Aljaž Koprivnikar

Urednici in urednik festivalske zbirke

 

Festivalska ekipa založbe Beletrina

Aleš Šteger, Marko Hercog, Alma Čaušević Klemenčič, Katja Šifkovič, Tina Vrščaj, Špelca Mrvar, Urban Vovk, Špela Pavlič, Petra Kavčič, Živa Borak, Jana Kuharič, Timea Campbell, Aleš Vesel, Marija Ravnikar Dovč, Petra Slanič, Mateja Arnež, Luka Mancini, Urša Šega, Hanna Juta Kozar, Matic Razpet, Ema Knific Korsika, Sara Strajnar, Taja Gorjan, Simon Intihar, Jure Cvet, Žan Cvet ... 

 

Odnosi z javnostmi

Kreativna baza

Hana Souček Martinc, hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si

 

Celostna podoba festivala

Matija Medved


Festival organizira založba Beletrina,

zanjo Mitja Čander, direktor

 

Koproducent festivala je Cankarjev dom


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa, o kateri bo pravočasno obvestil na svoji spletni strani in družbenih omrežjih.