Festival

Festival literature sveta Fabula je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji ter eden pomembnejših v širši regiji. Poteka od leta 2003, v tem času pa je gostil številne najpomembnejše sodobne avtorice in avtorje: Herto Müller, Irvina Welsha, Jonathana Franzna, Hanifa Kureishija, Davida Grossmana, Janice Galloway, Richarda Flanagana, Taiye Selasi, Tatjano Tolstoj, Erica Vuillarda, Rachel Cusk, Deborah Levy, Džoho Alharti, Bernharda Schlinka in številne druge. Koncept festivala se je v letih razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtoric ali avtorjev, ki že veljajo za književne klasike ali pa so v zadnjih letih s svojim delom izrazito zaznamovali svetovno literaturo. Pri tem v sklopu Fabula Hub festival pozornost namenja tudi obetavnim, še uveljavljajočim se imenom.

 

Izhodišče fokusa festivala v letu 2022 je vprašanje človeške ranljivosti, ki prihaja v ospredje prav v času, ki prihaja v ospredje prav v času, ko se na eni strani človeštvo bori s svetovno pandemijo, ekološko katastrofo, družbenimi pretresi in izostreno politično situacijo v svetu, na drugi strani pa se porajajo vprašanja, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, kako majhni in krhki smo v resnici in koliko ranljivosti si v človeški odsotnosti ter družbeni apatičnosti sploh še dopustimo. Festivalski slogan »Krhki (ne)močni svet« v svojem dogajanju združuje mednarodno uveljavljene avtorje in avtorice, ki ta hip veljajo za najboljše v svojih državah in v svetovnem merilu.

 

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Doslej so v teoretskem fokusu že gostovali Slavoj Žižek, Terry Eagleton, Chantal Mouffe, Eva Illouz, Jean-Claude Milner, Patrick Boucheron, Umberto Galimberti in vrsta drugih. Festival Fabula ob tem odlikuje tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva ter prinaša vse od otroškega in mladinskega programa (Mlada Fabula), interaktivnih literarnih instalacij v javni prostor (Fabula polis), sodelovanj s slovenskimi založniki in knjigarnami (Fabulin izbor), žanrskega prepletanja med literaturo in gledališčem in ostalimi umetnostnimi žanri (Fabula izven literature) do projektov vzpostavljanja festivala kot inkubatorja novih literarnih idej ter prihodnjih literarnih usmeritev (Fabula Hub), s čimer krepimo prostor širše literarne in družbene skupnosti.

 

Osrednje goste festivala in izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub vsako leto pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. To so velikokrat tudi prevodi, s katerimi se pomembni avtorji v slovenščini predstavljajo prvič. V letu 2022 festival pričenja tudi projekte sodelovanja z drugimi slovenskimi založbami, pri čemer pomembno poslanstvo festivala ostaja seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še neznana.

 

Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov, saj festivalska želja tudi v prihodnje ostaja dostopnost knjižnega programa in širjenje branje kulture v splošni javnosti.

 

Festivalska ekipa

Aljaž Koprivnikar

umetniški vodja festivala

aljaz.koprivnikar@beletrina.si

 

Katja Šifkovič

izvršna producentka festivala

 

Aleš Šteger

programski direktor Beletrine

 

Živa Borak, Špelca Mrvar in Aljaž Koprivnikar

Urednici in urednik festivalske zbirke

 

Festivalska ekipa založbe Beletrina

Aleš Šteger, Marko Hercog, Alma Čaušević, Špela Pavlič, Špelca Mrvar, Petra Kavčič, Sabina Tavčar, Branka Jeretina, Timea Campbell, Aleš Vesel, Marija Ravnikar Dovč, Luka Mancini, Iva Božič, Matic Razpet, Ema Knific, Sara Strajnar, Eva Mlinar, Taja Gorjan, Simon Intihar, Jure Cvet, Žan Cvet ...

 

Odnosi z javnostmi

Kreativna baza

ana@kreativnabaza.si

 

Celostna podoba festivala

Eva Mlinar


Festival organizira založba Beletrina,

zanjo Mitja Čander, direktor

 

Koproducent festivala je Cankarjev dom


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa, o kateri bo pravočasno obvestil na svoji spletni strani in družbenih omrežjih.