Festival

Festival literature sveta Fabula je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji ter eden pomembnejših v širši regiji. Poteka od leta 2003, v tem času pa je gostil mnoge najpomembnejše sodobne avtorice in avtorje: Herto Müller, Irvina Welsha, Jonathana Franzna, Hanifa Kureishija, Davida Grossmana, Janice Galloway, Richarda Flanagana, Taiye Selasi, Tatjano Tolstoj, Erica Vuillarda, Rachel Cusk ter številne druge. Koncept festivala se je v letih razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtoric in avtorjev, ki so v zadnjih letih s svojim delom najbolj zaznamovali svetovno literaturo, hkrati pa želi v Ljubljano privabiti tudi tiste avtorje in avtorice, ki že veljajo za klasike.

 

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Doslej so v teoretskem fokusu že gostovali Slavoj Žižek, Terry Eagleton, Chantal Mouffe, Eva Illouz, Jean-Claude Milner, Patrick Boucheron in mnogi drugi. V letu 2020 bo ta fokus Igre moči.

 

Osrednjih pet gostij in gostov festivala pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. Velikokrat se s tem zgodi, da so s festivalom Fabula pomembne avtorice in avtorji sploh prvič prevedene_i v slovenščino. Pomembno poslanstvo festivala je seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še precej neznana.

Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov.

 

Festivalska ekipa

dr. Manca G. Renko

umetniška vodja festivala

manca.renko@beletrina.si

 

Manca G. Renko, Živa Borak, Urban Vovk

Urednici in urednik festivalske zbirke

 

Festivalska ekipa založbe Beletrina

Aleš Šteger, Marko Hercog,  Alma Čaušević, Špela Pavlič, Špelca Mrvar, Petra Kavčič, Sabina Tavčar, Branka Jeretina, Timea Campbell, Aleš Vesel, Katja Šifkovič, Marija Ravnikar Dovč, dr. Eva Premk Bogataj, Iva Božič, Matic Razpet

 

Stiki z javnostjo in intervjuji z avtoricami in avtorji

Kreativna baza

ana@kreativnabaza.si

 

Celostna podoba dogodka

Pikto


Festival organizira založba Beletrina,

zanjo Mitja Čander, direktor

 

Koproducent festivala je Cankarjev dom


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa, o kateri bo pravočasno obvestil na svoji spletni strani in socialnih omrežjih.